AUDIOcsöves erősítő szerviz

Több, mint reneszánsz

Nagyon sok csöves hangszererősítő, és csöves erősítő üzemel még ma is. Ez nem véletlen. Az igazán jó szubjektív minőséget csak csövekkel lehet elérni. Ezért, érdemes vigyázni rájuk, és érdemes megjavíttatni, ha meghibásodik.
csöves erősítő szerviz

A csöves technika, és a csövekkel történő munka ma már nem igazán része a szakmai képzéseknek. Az ilyen készülékeinket érdemes olyan helyen javíttatni, ahol ennek a technikának még megvan az ismerete. Ezért fordulhat hozzánk bátran.

A csöves erősitők jellegzetességei

Talán nem hiábavaló, ha néhány szót ejtünk a csöves erősítőkről (egyáltalán a csöves készülékekről), mert számos ismeret már-már feledésbe jut. (Mellőzve a műszaki részleteket.)

A cső (elektroncső) egy elektromos erősitő elem, amely a félvezetők, tranzisztorok - IC-k elterjedése előtt alkalmaztunk. Tulajdonképpen mindarra alkalmas volt, mint a félvezető - csak sokkal nagyobb, és sokkal nagyobb fogyasztással. Még számítógépet is építettek elektroncsövekkel! (pl. ENIAC) Jó pár kW energiát fogyasztott.

A csöveknek fel kell fűteniük, a működésükhöz ez nélkülözhetetlen. Az ún. közvetlen (direkt) fűtésű csövek felfűtési ideje fél perc, de ilyen csöveket már csak exkluziv célokra használnak. A csöves készülékek 99%-a közvetett fűtésű, amelynek 2-3 perc a felfűtési ideje. Kivételt képeznek a nagy teljesítményű csövek (eredetileg adócsövek, ma inkább az izmosabb hifi, high-end készülékek végcsövei), amelyeknek akár öt perc is kell a beindulásukhoz. A szokott minőség, és teljesítmény eléréséhez ez az idő is kevés: akár 10-30 perc felfűtés is indokolt lehet. Ennek oka, hogy az egész készülékben ki kell alakulnia egy termikus egyensúlynak.

A csövekről: A csövek élettartama nagyon változó. Egy átlagos, közönséges cső 500-1500 üzemórát bír ki (már, ha egyéb meghibásodása nem történik közben). Léteznek ipari, katonai és postai csövek, amelyek 10-20 ezer üzemórát is ledolgoznak. Léteznek ún NOS csövek, ezek a régen legyártott, de új csövek. Ezek a legértékesebbek, szinte aranyárban mérik. Lehet meglepő, de ma is számos helyen gyártanak jobb-rosszabb csöveket, az olcsóbbságuk általában a minőségükben jelent megtakaritást. Bármilyen meglepő, például az orosz gyártású csövek tudják a régen ismert képességeket tartani a legjobban, viszonylag elérhető áron. Igaz, a szórásuk nagy, válogatni kell őket. Szakműhelyben történő bemérés, beállítás nélkül a házilagos csőcsere ma más szinte mindig minőségromlást jelent!

A csövekhez szükségszerüen hozzá tartozik a transzformátor. (Ugyan létezik egy OTL irányzat is, vagyis kimenőtraszformátor nélküli kapcsolástechnika, de ezeknek egész más problémái vannak.) Maradva a transzformátornál, tudni kell, hogy a csöves-transzformátoros erősítő terhelés (hangszóró) nélkül nagyon-nagy feszültségeket képes előállítani, azaz átüt, tönkremegy. Ezért soha ne kapcsoljunk be csöves erősítőt rákötött hangszóró nélkül!

A csöveket, szemben a félvezetőkkel, könnyen túl lehet hajtani. Egy EL34-es (6L6-os) PP (ellenütemű, B vagy AB osztályú) végfok normál beállításban 20-25W szinuszos teljesitményt képes leadni. Más beállításban, más kimenővel és tápfeszültséggel, kivehető belőle közel 50W is, azon az áron, hogy a csövek élettartama akár a tizedére csökken, és természetesen a torzítása sokkal nagyobb lesz. Ezért egy csöves erősítőtől várhatunk nagyobb erőt - de ennek az árát később megfizetjük. Hasznosabb egy jobb minőségű (érzékenyebb) hangsugárzót alkalmazni, és a gyári ajánlású beállításoknál maradni.

szerviz @ addaturkft . hu

(+36) 70 / 557 2688

Nyitvatartás: munkanapokon 10-től 18-ig.  Bejárat: Budapest XIII Hajdú u 42.

                        Szombaton és ünnepnapokon zárva tartunk.

Kérjük az egészségügyi szabályokat és óvintézkedéseket szíveskedjen betartani!

Copyright © 2015 ADATUR STUDIO Kft - All Rights Reserved