AUDIOhangfal, hangsugárzó szerviz

A hangsugárzó a hangrendszer legfontosabb része

A leggyakoribb meghibásodások könnyen észrevehetőek. Egyáltalán nem szól, kellemetlen verődéseket hallunk már közepes hangerőnél is, nincs mélyhang vagy/és nincs magashang.Gyakori, hogy csak az egyik oldal hibásodik meg. Előfordul még, hogy halkan használva torz, surlódó hang hallatszik, vagy recseg-ropog . Mindenképpen, egyenként ellenőrizzük le mindkét dobozt, ha eltérést találunk a hangjuk között, akkor baj van.
hangfal szerviz

Esetenként meghibásodhat a hangsugárzó öregedéssel is (pl a gumiperem szétmállik), de a leggyakoribb ok a helytelen használat, túlvezérlés, torzitás, és a túlhajtás. Ha bekapcsoláskor kattanást hallunk, ha gyakran nyúlunk az ekvalizerhez, a hangerőhöz, ne csodálkozzunk, ha elszáll a láda.

Fontos, hogy ha meghibásodik egy hangfalunk, mind a kettőt kell javítani (még akkor is, ha jónak találjuk a párját), ha szeretnénk a tiszta hangzásképet megtartani. Ha a meghibásodás okaként gyanakodunk az erősítőnkre, olcsóbb megvizsgáltatni azt is, mint egy ismételt javíttatást kifizetni.

A felhasználók körében a legtöbb káosz éppen a hangsugárzók, hangdobozok körében van. Az első mindjárt a teljesitmény. Tudni kell, hogy a teljesitmény nem a hangerő. Dupla hangerőhöz (hangossághoz) tízszeres teljesitmény tartozik. A hangossághoz még az is hozzátartozik, hogy milyen "érzékenységű" a hangsugárzó. Egy nagyérzékenységű hangsugárzó 10W teljesitménnyel is lehet hangosabb, mint egy konzumminőségü tucat-hangdoboz 60W-al.

A '60-as '70-es '80-as években is káosz uralkodott a hangszórók (és hangsugárzók) teljesitmény jelölései terén. A különféle szabványok (ajánlások) alapján a gyártók  más-más adatokat adtak meg a termékeikre. Volt, ahol azt a teljesitményt adták meg, ahol a hangszóró tönkrement, volt ahol a lengőcséve 100 Celsiusra melegedett, és számos más módón definiálták a teljesitményt. Igy a teljesen egyforma, de távolkeleti gyártásu hangszóró 200W jelölést, a német gyártónál 65W, mig a magyarnál 25W felirattal bírt. (innen ered a téveszme, hogy a magyar gyártmány gyenge lenne.)  Ma már egyezményesen ugyanez 350-400 W feliratot kap, ki-ki amennyire szemérmetlen. Lényeg, hogy megvegyék. 

A fizikát nem lehet becsapni. Minél kisebb egy hangsugárzó, annál kevesebb mélyhangot kapunk belőle. Bizonyos trükkökkel lehet némileg mélyhangú és nagyteljesitményű hangszórót alkalmazni, (pl. nagylöketű hangszóróval) ami viszon a minőségre egyértelműen végzetes hatással van.

Természetes a fejtegetés az igényesebb zenét kedvelőkhöz szól. Az MP3-kedvelő, WiFi hangszóróhoz szokott embereknek nemigen van minőségi elvárásuk, tehát nincs ilyen problémájuk.

szerviz @ addaturkft . hu

(+36) 70 / 557 2688

Nyitvatartás: munkanapokon 10-től 18-ig.  Bejárat: Budapest XIII Hajdú u 42.

                        Szombaton és ünnepnapokon zárva tartunk.

Kérjük az egészségügyi szabályokat és óvintézkedéseket szíveskedjen betartani!

Copyright © 2015 ADATUR STUDIO Kft - All Rights Reserved